Studio Ypsilon

STUDIO YPSILON je jedno z předních českých divadel. Má své nezastupitelné místo ve vývoji současného českého divadla. Studio Ypsilon (familiérně Ypsilonka) sídlí v Praze v prvním pražském konstruktivistickém domě z roku 1927 architekta Jaromíra Krejcara (v centru města ve Spálené ulici), ale vzniklo už roku 1963 v Liberci. K dispozici má dva divadelní sály tzv. malou scénu studiového charakteru a větší sál rekonstruovaný do původní podoby ve stylu artdeco. Jeho tvůrcem a zakladatelem je Jan Schmid (režisér, výtvarník, spisovatel, herec). Součástí je také divadelní klub a kavárna.

Studiem Ypsilon prošla řada významných českých herců a i v současné době jde o soubor vynikajících a velmi populárních osobností. Studio Ypsilon se vyznačuje osobitým stylem a poetikou, má autorskou povahu a vyznačuje se také poetikou „otevřeného díla“, komunikativností a autenticitou.

Ypsilonský tvůrčí princip vychází z dvojího pohledu. Z toho, co je elementární, co je v běhu času trvalé a nemění se (nebo jen velmi pomalu) a z toho co teprve na základě tohoto poznání probíhá jako všeobecný vývoj (dějiny, historie), kde se naopak s kulisami doby věci proměňují velmi rychle. V tomto nastavení tak lze u Ypsilonu hovořit i o určitém nestárnutí, protože když se pracuje s neukončeností, náhodou, stálou otevřeností, tak k vlastní (živé) ukončenosti dochází vždy znovu (nově) právě ve chvíli nyní hraného představení. Činnost je tak otevřena budoucnosti (po této stránce je Ypsilonka ve vývoji divadla zlomová, jelikož tím nabídla změny divadelního myšlení k jinému nazírání světa, které se postupně ujaly), s možnostmi pokoušet se dobrat toho, co ani sami dopředu nepředpokládáme.